HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto
Algemene Informatie

Wedstrijdverslag Heren 1 HOD-SCOOP 24 november 2013

25-11-2013

HOD – SCOOP (HHEEN/24-11-13), het urnenveld, geen hocus pocus, maar focus focus


De wereld stond compleet stil op vrijdagavond 22 november 1963. Even na 19.30 uur kwam NOS nieuwslezer Fred Emmer ‘de huiskamer binnen’ met het bericht dat de Amerikaanse president JFK in Dallas was vermoord. Twee dagen later, vandaag precies 50 geleden, hield de wereld weer zijn adem in. In de transportkelder van het politiebureau van Dallas werd de van moord op JFK verdachte Lee Harvey Oswald door nachtclubeigenaar Jack Ruby met pistoolschoten om het leven gebracht. Deze moord was live op televisie te zien.

Vele jaren later, in 1991, werd het weer stil op de 24e november, omdat de fameuze Britse zanger Freddie Mercury van de rockband Queen na een slopende ziekte kwam te overlijden. Nooit meer die krachtige en prachtige stem..….het werd letterlijk stil op die dag.  

En vandaag, op de 24e november 2013 zou het weer stil worden. En deze keer zou HHEEN de aanleiding zijn.


We hebben vanaf vandaag nog 37 dagen te gaan in dit kalenderjaar 2013. Volgende week zondag staat de thuiswedstrijd tegen Waalwijk nog op de rol, de laatste veldwedstrijd van HHEEN in dit jaar. En vandaag op deze 328e dag van het jaar staat de wedstrijd tegen Scoop geprogrammeerd. Een wedstrijd om stil bij te staan! Een wedstrijd om stil van te worden! De lezers die klagen over de lengte van het verslag, bedien ik bij dezen met de mededeling dat HHEEN met een 6-0 overwinning van het veld stapte. Deze klagende lezers kunnen nu met een gerust hart afhaken. Vanaf nu volgt er nog waanzin, kolder en rimram.


Op 24 november 1983, vandaag precies 30 jaar geleden, werd in Arnhem LOESJE opgericht, een alternatieve organisatie die met haar mooie uitspraken mensen een zetje in de rug wilde geven. Een van de uitspraken van LOESJE luidt: ‘ik denk altijd goed na, voordat ik iets schrijf’. ‘Das Phantom’ laat zich niets gelegen aan deze wijze uitspraak van Loesje. In mijn laatste column na de uitwedstrijd in Gemert verwerkte ik mijn gedachten over de anonieme ‘Phantom’. Uw reporter gaf ‘das Phantom’ het zeer dringende advies om zich in verbinding te stellen met hulpverlenend Nederland om zich laten behandelen met wat ingestraald water, dan wel dat hij zich zou laten besprenkelen met wat Lourdes-water. Ik kan niet anders concluderen dat ‘das Phantom’ zich daadwerkelijk heeft laten behandelen, dan wel dat hij anderszins het licht heeft gezien. Er is duidelijk sprake van enige progressie in zijn denken, maar van een ‘genoegzaam hersteld’ is onmiskenbaar nog geen sprake. Deze week schreef hij of zij weer op hockeybase.nl, ik citeer: ‘HOD(4) - Scoop(6): 6-2. HOD thuis sterker dan Scoop-uit. Scoop mag nu eens op een stuiterend waterveld i.p.v. de eigen zandbak, dat is garantie tot een treurige uitslag.’

Ik complimenteer ‘das Phantom’ met het inzicht dat is ontstaan dat HOD goed is voor een overwinning op Scoop, zelfs het halve dozijn doelpunten van HHEEN had hij goed voorspeld. Maar hij maakt geen melding van het gegeven dat HHEEN geen middenklasser is, zoals hij de week daarvoor had gepost; voorts geeft hij in wezen aan dat HHEEN victorie kraait, omdat de Limburgers alleen maar gewend zijn om in hun eigen zandbak te spelen. Dat moge wellicht waar zijn, maar daarmede doet ‘das Phantom’ de werkelijkheid geweld aan. Hij onderkent nog altijd niet de (top)klasse die onlosmakelijk is verbonden aan dit HHEEN. Het blijft een zielige voorspeller, ‘das Phantom’, die nu weer een hobbelend waterveld aandraagt als een mogelijk excuus voor de Limburgers. Wat een treurnis, wat er uit de ‘pen’ komt van ’das Phantom’. Overigens heeft LOESJE ooit iets over hockey geschreven: ‘Als er hockey voor respectlozen zou zijn, had het wel voetbal geheten!’. LOESJE heeft nooit iets over ‘das Phantom’ geschreven. Als het er ooit nog van komt, zal het mogelijk luiden: ‘ van das Phantom kan ik niet begrijpen dat ie van miljoenen zaadjes de snelste is geweest’.

Het HHEEN van nu is duidelijk geen resultante van trage zaadjes. Het moge duidelijk zijn dat het Sittardse Scoop geen schijn van kans had tegen dit HHEEN. Niets stuiterend waterveld, niets autistiforme focus op eigen zandbak, het was de klasse van HHEEN die Scoop in wezen verpulverde, tot gruis maakte, tot stof, tot as vermaalde. En dat in het besef dat hier op Sportpark Den Dries een urnenveld ooit is aangetroffen. Een urnenveld, de voormalige Geenhovense Heide, is tot Rijksmonument verklaard. Het is deels nog niet opgegraven. Het kan niet anders zijn, dan dat de tegenstanders met angst naar de thuisbasis van HOD komen. Zij zullen moeten spelen op een dodenakker. Dit is natuurlijk een ongekend psychologisch voordeel voor HHEEN. En HHEEN moet voor de wedstrijd van vandaag gedacht hebben over de tegenstander SCOOP: ‘we laten niets van SCOOP over en we zullen ze tot as laten wederkeren’. Deze gedachte is gelinkt aan het Bijbelse Genesis 3, 19: ‘in het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aardbodem wederkeert, omdat gij daaruit genomen zijt; want stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’.

Zware kost in deze column? Neen, in het geheel niet. Het begeleidingsteam rondom HHEEN probeert alle geoorloofde middelen in te zetten om het team op een hoger en weerbaarder niveau te krijgen. ‘Faith based sport strategy’ ligt niet direct voor de hand bij deze redelijke ongelovige meute, maar alle kleine beetjes helpen. En deze ultra moderne strategie zal binnen een aantal jaren niet meer weg te denken zijn in de sportwereld all over the world. Echter, alleen in vruchtbare grond kan zaad tot volle bloei komen. Heer van Poppel en zijn manager Marco de Bruijn proberen op alle wijzen de grond voor HHEEN zo vruchtbaar mogelijk te maken. Vruchtbare akkers voor HHEEN, die metaforisch door de tegenstander als dodenakker, als urnenveld beleefd zullen worden. Een agogisch theologische strategie of is het de grootste zwets die de lezer de laatste tijd heeft kunnen nuttigen. Zit uw columnist nog op de rails, of is hij deze namiddag volstrekt mentaal ontspoord? Heeft de waanzin bij hem op de deur staan kloppen? Bedenk echter voordat u uw oordeel velt: ‘Da vicino, nessuno e normale’, ……..’van dichtbij is niemand normaal’!

Het eerder genoemde urnenveld op het sportpark is een spoor dat verwijst naar de Brons- en IJzertijd. De urnenveldencultuur, die ontstond na 900 v.Chr., waarin de boeren reeds ploegden en hun land bemestten, is wel van grote invloed geweest voor de geschiedenis van Valkenswaard. Zowel resten van nederzettingen als van urnenvelden werden gevonden. Zo ook op ‘ons’ sportpark. Valkenswaard kent een rijke geschiedenis. Een interessante geschiedenis die teruggaat naar de prehistorie. In het gebied waar tegenwoordig Valkenswaard ligt zijn diverse archeologische vondsten gedaan. Vooral langs de Dommel en de Tongelreep betrof dit voorwerpen uit het mesolithicum, die dateerden van 6000 v.Chr. tot 5000 v.Chr. Het betrof vooral vuurstenen werktuigen. Uit periodes na deze tijd zijn in dit gebied weinig vondsten bekend. IJzeren of bronzen hockeysticks zijn er echter nooit opgegraven. In een toekomstige column zal uw reporter passages uit de geschiedenis van Valkenswaard eens nader onder de loep nemen. Zo doen er vele verhalen de ronde over de betekenis van de naam van het prachtige dorp, maar welke variant is de juiste? En is de in Geenhoven aangetroffen verroeste kuisheidsgordel daadwerkelijk een verwijzing naar de archaïsche saeculo castitatem?

En vandaag staat het SCOOP uit Sittard op het urnenveld van HHEEN op het menu. De koppositie ligt in het verschiet, maar zal vrijwel zeker niet behaald worden op deze zondag, omdat de koploper een relatief gemakkelijke tegenstander gaat ontmoeten. De opdracht voor de mannen van Ton van Poppel luidde eenvoudigweg: WINNEN, en de drie punten in de pocket steken. HHEEN bivakkeert voor aanvang van de wedstrijd op een vierde plaats. Enigszins teleurstellend na de wedstrijd vorige week in Gemert. Een fantastisch pot hockey gepresenteerd tegen toen koploper Gemert en toch een plaats gezakt. Maar het verschil tussen de nummers 1 en 4, Rooi en HHEEN is slechts drie punten. De twee wedstrijden voor de winterstop moeten gewonnen worden. Vandaag staat nummer 6 op de menukaart en volgende week, wederom thuis de nummer 5 Waalwijk.

Het kan niet anders dan dat de teamavond van afgelopen vrijdag een werkelijk ongelooflijke boost heeft gegeven. De boys van HHEEN hebben allen slechts twee pintjes verorberd en zijn, zo heb ik opgetekend, even voor middernacht onder het dekbed gekropen. De zaterdag hebben zij besteed aan het uitdiepen van de eerder vermeldde passage uit het boek Genesis en anderszins contemplatieve activiteiten. Een en al focus op de wedstrijd van zondag, de wedstrijd van vandaag. Geen ‘hocus pocus’, maar ‘focus focus’. En deze ‘focus focus’ hebben de Limbo`s ervaren als ‘hocus pocus’, een zwarte Hans Klok-achtige magie, zich afspelend op een dodenakker. Als een volwassen wervelstorm schoot HHEEN uit de startblokken. Scoop stond vanaf minuut één in overdrachtelijke zin doodsangsten uit. Vanaf de eerste minuut hebben ze de sportieve dood in de ogen gekeken. Er was geen ontkomen aan. Na 8 minuten keek de oranjeblauwe brigade uit Sittard al aan tegen een 2-0 achterstand en was het leed al niet meer af te wenden. In de 6e minuut had Maarten Wezenberg HHEEN al op een voorsprong getrakteerd. Het smaakte duidelijk naar meer en twee minuten later werd de voorsprong uitgebouwd, nadat Max Daans de tweede aan HHEEN toegekende strafcorner feilloos linksonder in ‘de kist’ deponeerde. In de 28e minuut werd de 6e strafcorner van HHEEN door Max, deze keer met wat geluk, tot een doelpunt getransformeerd. Met deze 3-0 voorsprong werd de rust bereikt. HHEEN had de eindstand bij een perfecte uitvoering wel kunnen opschroeven naar een overwinning met dubbele cijfers. Maar met ‘a slight of’ imperfectie wist het getalenteerde HHEEN de russtand in de tweede helft te verdubbelen. De verdediging wist de ‘nul’ vast te houden, het middenveld bleef jagen en de aanvallers bleven de zich in een ‘doodskist’ wanende goalie bestoken vanuit alle hoeken. In de tweede helft was het drie maal raak. In de 44e minuut was het Tijme van Putten die een loeihard schot van Bram Kostermans op een voortreffelijke wijze van richting veranderde. In 49e minuut benutte Max wederom een strafcorner door de keeper in de rechterbovenhoek te verschalken. En in de 70e minuut werd een strafcorner uitgevoerd die wel is te beschrijven…….., maar als columnist word ik geacht geen slapende honden wakker te maken. Deze strafcorner gaat de boeken als de ‘dodelijke e=mc2’- variant. Een uiterst geheim, doch letale wapen. Enkel de doelpuntenmaker kan vermeld worden; het was de tweede treffer van Maarten. De lezer moet immers beseffen dat behalve ‘das Phantom’ inmiddels ook de begeleidingsteams van de poulegenoten deze wekelijks terugkerende rubriek hebben gevonden. HHEEN maakte spreekwoordelijk de kachel aan met Scoop. Zo u wilt de oven. Dat past eerder beter in de context van het eerder geschrevene.

Het was een sportieve wedstrijd die door het arbitrale duo op een uitstekende wijze werd geleid. Het Poppeliaanse speelconcept werd op een zeer hoog tempo uitgevoerd. Het was hartverwarmend voor het publiek, die ook deze zondag weer stonden te blauwbekken. Gelukkig had DEEN de gevoelstemperatuur al op een wat hoger peil gebracht door via inzet en spelvreugde de dames uit Berkel Enschot met slechts één punt retour te zenden naar de regio Tilburg.

Scoop, het andere Oranje uit Limburg, kwam in het wederom gezellige clubhuis in de rouwfase weer tot leven onder het genot van wat hemels gerstenat, wat gefrituurde versnaperingen en de charme van de dames van DEEN. Het gevoel overheerste dat een tocht terug naar Sittard alleen was uit te voeren indachtig het manifeste besef dat men met sportief geweld door een tegenstander in een urn werd gedrukt.

Bij aanvang van de wedstrijd werd door menig toeschouwer enigszins verward aangekeken tegen de sponsor shirtreclame van Scoop. Ging het hier om terugkerende Syriëgangers, of een uiting vanuit de Arabische wereld dat naar analogie van de voetbalwereld een bod op het hockeyimperium zou worden uitgebracht. Of ging het zoals Mischa Beks van DEEN het verwoordde om een verwijzing naar de plaatselijke Geleense kebabshop. Er bleek een groot concern van ‘plastic products’ schuil te gaan achter de Arabische letters.

Resumptie voor Rolf van de Ven: DEEN pakt punt tegen Berkel Enschot, HHEEN laat Scoop tot as wederkeren en wint met 6-0 en het was weer fu……koud. HHEEN inmiddels op positie #3. En de bulten op veld 10 zijn niet het werk van een mol, maar van omhoogstuwende urnen.


Ton Daans, uw reporter


Reacties


Ruud van de Rakt

25-11-2013 @ 13:37:23 |in de hoofdklasse ( bijna Heen: wordt deze variant 'de banaan' genoemd. Zondag was deze nog op NOS sport te aanschouwen

Rolf van de Ven

25-11-2013 @ 16:32:59 |ik moet zeggen dat ik de samenvatting zeer waardeer.. Dat scheelt toch al gauw een half uur lezen... 0-)

Marco de Bruijn

26-11-2013 @ 12:09:55 |Das Phantom schreef: HOD - Waalwijk: 5-2. Is er uberhaupt 1 team dat in staat is dit superieure team te stuiten??? HOD speelt subliem hockey. De beste paarden worden weer van stal gehaald,

Marco de Bruijn

26-11-2013 @ 12:10:32 |ze drentelen keurig in het gareel. De braafste / beste jongetjes van de klas, staan weer te 'poppel'en om te doen wat de meester zegt. OZ BE PREPARED!.

Reageer op het nieuws