HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto

Arbitrage/reglement


Afspraken HOD over arbitrage
Elk team wil dat de wedstrijd gefloten wordt door een goed opgeleide en gemotiveerde scheidsrechter. Die scheidsrechters zijn dus onmisbaar bij HOD Je zult merken dat hoe vaker je fluit, hoe leuker het wordt. Dus fluit mee! 

 

Scheidsrechters: de indeling

HOD en de KNHB gaan ervanuit dat je als spelend lid beschikbaar bent als clubscheidsrechter. Vanaf het moment dat je in een C-team zit kun je starten met een online-cursus, die aangeboden wordt door de club. HOD stimuleert iedereen vanaf de C om de spelregelcursus te volgen en een kaart te halen. We hanteren de regel dat alle clubleden vanaf het moment dat ze geplaatst worden in een B-team, in het bezit zijn van een scheidsrechterskaart. Zodra je in een B-team zit, mag je wedstrijden bij de jongste jeugd fluiten, daarna word je ingedeeld op elftalwedstrijden.

Bij wedstrijden met elftallen zetten we scheidsrechters met een kaart in. De eerstelijns jeugdteams (O18-1, O16-1, O14-1) worden gefloten door ervaren scheidsrechters. We houden bij het indelen van scheidsrechters vanzelfsprekend rekening met het ervaringsniveau. We proberen de wedstrijden gelijk te verdelen over alle scheidsrechters. En, als iedereen de spelregelcursus met succes heeft gevolgd, is het binnen het team vaak ook makkelijker te ruilen, nietwaar? 

Voor de overige teams (E en F-teams) zijn ouders verantwoordelijk als spelbegeleider. Voor deze wedstrijden gelden eenvoudiger spelregels. Op de site van KNHB staan alle relevante spelregels.


Ingedeeld als scheidsrechter maar je bent helaas verhinderd?

Soms komt het niet uit om te fluiten. Met elkaar zorgen we er op de club voor dat de wedstrijden gefloten worden. Je bent daarom als ingedeelde scheidsrechter verantwoordelijk voor je fluitbeurt. Als je bent verhinderd, zoek je zelf een vervanger. Vraag op tijd in je team of zij je willen vervangen. Ook oud-teamgenoten kun je natuurlijk vragen of ze willen ruilen. We publiceren de namen van de scheidsrechters op de site. Heb je geruild, maar is je vervanger er niet? Vervelend voor de teams, coaches en de betrokken scheidsrechters. Omdat jij verantwoordelijk bent, krijg jij hierover een bericht. Maak daarom een heldere, duidelijke afspraak. Het is natuurlijk altijd mogelijk om vrijwillig extra te fluiten. Daar zijn we erg blij mee. 


Communicatie over fluitbeurten; je krijgt een mail maar check het ook zelf! 

Als je wordt ingedeeld, krijg je via de mail een bericht maar check zelf ook om te zien of je ingedeeld bent om te fluiten. 


Fluitbeurt gemist of te laat? 

Jammer voor de teams en de coaches. We delen je dan opnieuw in én de eerstvolgende wedstrijd kun je niet meedoen. De coach bewaakt dan dat je niet opgesteld wordt als speler en de volgende wedstrijd gewoon wel komt fluiten. Wel zo fijn voor de teams! 


Arbitrage: veel gestelde vragen, alle spelregels en tips. 

 

Vraag: Ik ben ingedeeld om een wedstrijd te fluiten, maar ik kan niet op die datum/tijd. Wat moet ik nu doen?

Antwoord: Als je niet kunt fluiten, zoek je zelf een vervanger, eventueel met behulp van je coach, in je team of daarbuiten. Je geeft aan de indeler door welke vervanger voor jou in de plaats de wedstrijd fluit. Dit doe je via de mail waarin je bent aangewezen als scheidsrechter. 


Vraag: Ik ben ingedeeld voor een wedstrijd, kan zelf niet maar heb een vervanger geregeld. De vervanger komt niet opdagen. Wat nu?

Antwoord: We vinden dat je als ingedeelde scheidsrechter verantwoordelijk bent, dus ook voor de vervanger en de afspraken die je hierover maakt. Zorg dus dat deze voor iedereen duidelijk zijn. 

Vraag: Wanneer moet ik een scheidsrechterskaart halen?

Antwoord: Alle leden vanaf de O14-jeugd worden uitgenodigd voor een online scheidsrechterscursus. Zodra je tot een O16-team toetreedt, heb je je kaart op zak.


Vraag: Ik vind fluiten leuk. Kan ik hier meer mee te doen?

Antwoord: Meld je bij de arbitragecommissie: [email protected]. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste (jonge) scheidsrechters.  


Spelregels

Of het nu gaat om de laatste spelreglementen, briefings of proefexamens, hier vind je alles over de spelregelsAlle afspraken bij HOD over arbitrage kun je nalezen in het V.A.P.: Verenigings- Arbitrage Plan