HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto HeaderPhoto
Zaalhockey

Zaalseizoen 2019-2020: overzicht spelregelwijzigingen

Nieuws afbeelding 8-12-2019

De Air Dome is er klaar voor: er is lucht, licht en warmte. We hebben er weer zin in! Er zijn enkele spelregelwijzigingen dit seizoen. Een overzicht: 

  • De ‘vliegende keeper’ komt te vervallen. Een team speelt of met 5 spelers en een volledig uitgeruste keeper of met 6 spelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 6 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper.

  • Net als bij het veldhockey worden de regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie tijdens de wedstrijd. Dit betekent dat de strafcorner (onder andere) ten einde is als de bal meer dan 3 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

 

 

  • Bij een aanvallende vrije push binnen 3 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 3 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije push direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 3 meter is verplaatst.

  • Spelers van het verdedigende team bij een strafcorner die niet achter de achterlijn plaatsnemen, moeten zich voortaan achter kop cirkel aan de andere zijde van het veld opstellen (en niet meer achter de middenlijn).

  • Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt voordat de bal is aangegeven, wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de kop cirkel aan de andere zijde van het veld op te stellen.

 

Verder is het goed te weten dat er in de zaal niet in vier kwarten wordt gespeeld, maar in twee helften.

Wil je meer weten over spelregels in de zaal? Sinds kort is er een afspeellijst met handige video’s op YouTube beschikbaar waarin verschillende spelsituaties en spelregels worden uitgelicht. Dit is niet alleen handig voor scheidsrechters en spelers, maar ook voor begeleiders en toeschouwers.

De afspeellijst is hier te vinden. 

Wij wensen jullie een fijn en sportief zaalseizoen toe!

ZaalhockeycommissieHOD

NB: van enkele teams hebben we nog geen spelerslijst ontvangen. Doe dit aub zo snel als mogelijk! De eerste wedstrijden zijn op 1 december.